Acasă Cultura/Educatie „Combaterea schimbărilor climatice – cerință imperativă pentru viitor!” – Simpozion organizat la...

„Combaterea schimbărilor climatice – cerință imperativă pentru viitor!” – Simpozion organizat la un an de la înființarea SGR Argeș, dedicat unui corifeu al geografiei: profesorul Nicolae Lazăr

1554
0

Planeta noastră se confruntă cu provocări fără precedent în ceea ce privește mediul și clima, iar cumulate, acestea reprezintă o amenințare la adresa bunăstării noastre. Dar încă nu este prea târziu pentru a lua măsuri ferme. Chiar dacă sarcina poate părea intimidantă, avem încă posibilitatea să reversăm unele tendințe negative, să ne adaptăm pentru a minimiza daunele, să refacem ecosistemele esențiale și să protejăm cu mai multă hotărâre ceea ce încă avem. Pentru a ne asigura durabilitatea pe termen lung, este necesar să percepem mediul, clima, economia și societatea ca părți inseparabile ale aceluiași întreg. La Colegiul Național „I.C. Brătianu” Pitești are loc, sâmbătă, 18 decembrie, Simpozionul „Combaterea schimbărilor climatice – cerință imperativă pentru viitor!”, organizat la un an de la înființarea SGR Argeș, dedicat unui corifeu al geografiei: profesorul Nicolae Lazăr.

Evenimentul are o triplă semnificație: atragerea atenției asupra schimbărilor climatice cu efecte asupra prezentului, dar mai ales în ceea ce privește viitorul, „Un an de SGR Argeș” și rememorarea personalității profesorului Nicolae Lazăr, un corifeu al geografiei, iubitor de fotografie, dar, mai ales, un apărător al naturii, pe care a protejat-o de-a lungul anilor, insuflând în același timp, elevilor săi dorința de a proteja mediul înconjurător.

Printre invitați se numără și prof. dr. Cristian Proistosescu – profesor ştiinţe atmosferice şi geologie la University of Illinois at Urbana-Champaign, din SUA, fost elev al Școlii Gimnaziale “Mihai Eminescu” din Pitești și fost elev al Colegiului Național „I.C. Brătianu” Pitești.  

Cristian Proistosescu, care l-a cunoscut personal pe reputatul profesor Nicolae Lazăr, a participat online la evenimentul de azi, printr-o intervenție video, pe care o puteți urmări AICI (clik): Expunerea Prof. dr. Cristian Proistosescu pe tema combatereii schimbărilor climatice.

“Astfel, sub apelul general al interesului față de problemele de mediu, continuând ideile celor care reprezintă modele de inițiativă și atitudine, în acord cu momentul „Un an de SGR Argeș”, cadre didactice din învățământul universitar și preuniversitar alături de specialiști cu preocupări în domeniul protecției mediului se reunesc pentru abordarea tematicilor simpozionului. Împreună dorim să formăm o echipă al cărei obiectiv este sensibilizarea populației și a factorilor de decizie de la nivel local și național privind problemele legate de protecția mediului înconjurător”, se arată în invitația la eveniment.

Simpozionul se adresează cadrelor didactice din învățământul universitar, preuniversitar cu preocupări în domeniul protecției mediului înconjurător, educației ecologice și educației STEM, necesare unei abordări inovative în vederea combaterii schimbărilor climatice.

Programul activității 18 decembrie 2021

09.30-10.00 – Primirea invitaților – Colegiul Național „I.C.Brătianu” Pitești  

10.00-10.30 – Festivitatea de deschidere a lucrărilor simpozionului

10.30-12.30 – Activități pe secțiuni – online

12.30-13.00 – Concluzii

Secțiunile propuse în desfășurarea simpozionului privind promovarea exemplelor de bune practici sunt:

  • Urgența climatică, un S.O.S. actual (secțiunea științifică)
  • Educația pentru climă, un pas pentru viitor (secțiunea didactică)

„Combaterea schimbărilor climatice-cerință imperativă pentru viitor!”
Program deschidere oficială – Colegiul Național „I.C.Brătianu” Pitești
18 decembrie 2021
➢ Prof dr. Alina-Ramona Manea – Inspectoratul Școlar Județean Argeș
➢ Prof. dr. Steluța Dan, inspector general în cadrul Ministerului Educației
➢ Prof. dr. Cristina Pârvu – Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație pentru specialitatea
geografie
➢ Prof. Anca-Mihaela Popescu – Societatea de Geografie din România – filiala Argeș
➢ Conf. univ. dr. Dumitru-Dănuţ Tanislav, Universitatea Valahia Târgoviște, Department Geografie
➢ Prof. dr. Cristian Proistosescu – profesor ştiinţe atmosferice şi geologie la University of Illinois at
Urbana-Champaign, din SUA
➢ Conf. univ. dr. Marian Ene – ”Antropocenul – epocă a schimbărilor climatice?”

  • ”Geograful Nicolae Lazăr și arta fotografică”
    ➢ Lavinia Andrei – Președinte Fundația TERRA Mileniul III – Prezentarea proiectului „Angajament
    pentru Clima”
    ➢ Ioana Dogaru – Președinte Asociația de turism și ecologie Călțun – Club UNESCO – Curtea de Argeș
    ➢ Prof. Georgeta Petre – Inspectoratul Școlar Județean Argeș
    ➢ Prof. Ionuț Enache – Colegiul Național „I.C.Brătianu”- Pitești – „Cauzele schimbărilor climatice.
    Considerații generale și studiu de caz.