Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Inscop Research, peste jumătate din populaţia României ar vota un partid naţionalist care promovează valorile religioase şi susţine familia tradiţională. Totuși, cca. două treimi din respondenți nu ar mai susţine o astfel de formaţiune dacă ea ar promova ieşirea României din Uniunea Europeană.
Politicianul și omul de afaceri Cătălin Gherzan consideră că procentul surprinzător de mare (peste 59%) al celor dispuși să dea votul lor unui partid naționalist are în spate dezamăgirea populației față de lipsa unei direcţii clare în care se îndreaptă România și neîncrederea în partidele care s-au succedat la guvernare.
“Politicienii români, prin deciziile pe care le iau, dezamăgesc continuu poporul, motiv pentru care oamenii devin scârbiți și plictisiți, iar toată această lehamite se vede. Guvernul şi Parlamentul sunt, de ani buni, pe ultimele locuri în topul instituţiilor în care românii au încredere. Încrederea românilor în clasa politică este mai mereu la cote de avarie și nu e de mirare că electoratul vrea altceva. Tocmai din această cauză s-ar putea lăsa convinși de un partid naționalst. Oamenii ajung să se identifice în mesajul naționalist din lipsă de alternativă viabilă, iar un partid care ar reprezenta poporul român și care ar fi alături de religie și de neamul românesc poate câștiga foarte mult în intențiile de vot. În lipsa unei politici sănătoase, oamenii se orientează spre ceea ce cred ei că ar fi sănătos și moral. Atâta timp cât clasa politică dezamăgește pe zi ce trece, atâta timp cât, prin deciziile proaste, prin lipsa de implicare în educație și în tot ceea ce ține de evoluția neamului românesc, partidele de dreapta și cele de stânga aduc aceleași nemulțumiri și decepții poporului român, indiferent cum rulează la putere, există posibilitatea ca un partid ca AUR, de exemplu, să atingă procente destul de mari, chiar neașteptate, la următoarele alegeri parlamentare. Iar dacă se va ajunge la acest lucru, vina nu este a electoratului, ci a politicienilor, care nu sunt capabili să inspire, prin ceea ce fac, suficientă încredere. Curentul naționalist-conservator a ajuns, iată, la aproape 60% în România. Ar trebui să le dea de gândit”, a declarat pentru Reper Media, Cătălin Gherzan.