Administrația Prezidențială și Guvernul României nu pot justifica cetățenilor români de ce reprezentanții statului român au decis secretizarea totală a ajutorului militar către Ucraina, potrivit PRESShub.
România este singurul stat membru NATO care a decis secretizarea tuturor informațiilor privind sprijinul militar al României oferit Ucrainei. Deși acest ajutor se face exclusiv din bani publici, cetățenilor români nu li se oferă posibilitatea de a evalua în niciun fel deciziile președintelui României, pe care acesta le ia cu referire la cea mai gravă amenințare de securitate a Europei de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial.
În fapt, la acest moment, românii nu știu nici dacă România a trimis armament Ucrainei, nici dacă nu a trimis.
Cetățenilor români li se refuză accesul la informații minimale privind contribuția țării în efortul european de contracarare a agresiunii rusești de pe teritoriul Ucrainei, ca de pildă, valoarea totală a ajutorului militar sau pentru cât timp accesul public la aceste informații va fi clasificat.
Dacă anumite rute de transport pentru armament care traversează și teritoriul României, dinspre statele NATO și UE către Ucraina, ar putea reprezenta informație clasificată din rațiuni de securitate națională, niciunde în statele UE sau NATO, valoarea ajutorului militar nu este informație interzisă cetățenilor.
Citește și: Cercetătoare româncă, selectată de NASA pentru un experiment privind viața pe Marte
Uniunea Europeană, de pildă, într-un exercițiu de transparență și de răspundere în fața cetățenilor europeni, publică în mod constant valoarea ajutorului miitar oferit Ucrainei.
PRESShub a transmis următoarele întrebări Administrației Prezidențiale:
- În baza căror dispoziții legale/legi, președintele României, Klaus Iohannis, a decis secretizarea ajutorului militar oferit Ucrainei?
- Cum justifică președinția României din punct de vedere legal această decizie de secretizare?
În răspunsul oferit PRESShub, Președinția României a ocolit răspunsul și a susținut că informațiile din domeniul apărării şi securității naționale fac parte din categoria informațiilor clasificate și nu pot fi transmise public prin legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public.
Cotroceniul susține, în documentul remis PRESShub, că România „ca stat membru al NATO și al Uniunii Europene cu cea mai lungă frontieră comună cu Ucraina, a dovedit solidaritate, oferind un sprijin multidimensional atât în plan politic, cât și economic, financiar, umanitar și diplomatic”, nu însă și unul militar.
De precizat că atât Polonia, cât și Slovacia sunt state membre NATO și UE care au graniță cu Ucraina și ambele au decis ca ajutorul militar acordat ucrainenilor să fie unul public. Singurul stat membru NATO și UE care are graniță cu Ucraina și care a decis să nu ofere ajutor militar Ucrainei este Ungaria.
UE, Polonia și Slovacia spun deschis ce echipamente militare sau bani dau
Slovacia, de pildă, a anunțat că a livrat Ucrainei 13 avioane MIG-29, la fel cum a procedat public și Polonia.
Continuare în PRESShub!