Acasă Reportaje/Analize Vând urgent organe umane. Incursiune în piața clandestină a rinichilor și ficatului...

Vând urgent organe umane. Incursiune în piața clandestină a rinichilor și ficatului de om

595
0

Sunt „Rodica” și am o soră bolnavă care face dializă de doi ani. E pe lista de așteptare pentru transplant renal și „vreau să cumpăr un rinichi pentru ea”. Cam așa îmi pregătesc intrarea pe piața neagră a transplantului din România, scrie Ruxandra Hurezean, în PressHub.

Iau lista lungă – 50 de anunțuri numai cu rinichi alte 30 cu oferte de ficat sau plămâni, toate afișate pe site-uri de anunțuri publicitare foarte cunoscute, și sun.

Anunt donare organe

Vând rinichi grupa A3 vârsta 24 ani, preț 90.000 euro, 28 februarie 2023”, spune anunțul unui tânăr din Oradea, primul care îmi răspunde.

Este hotărât să vândă, are de rezolvat „o problemă de familie” și-i trebuie banii, nu se va răzgândi. 

Știe că trebuie făcute analize, este de acord să meargă acolo unde este doctorul care se ocupă de sora mea, dacă e nevoie, iar costurile de deplasare le suportă din suma de 90.000 de euro.

Îmi mai spune să întreb doctorul dacă este o problemă că el are RH negativ și dacă organismul soră-mii acceptă. Iar dacă vreau să fiu sigură că nu se răzgândește, după ce face analizele și se dovedește că e compatibil, mergem la notar, putem face și un contract, în care scriem că nu se răzgândește. Îl întreb dacă știe ca operațiile astea să reușească.

„Sigur că da”, îmi răspune, „au făcut și verii mei și a mers bine”. Închid și rămâne să mă consult cu „sora”.


Discuție telefonică cu o persoană care vinde un rinichi


„Ne înțelegem la preț, nu este bătut în cuie”

Mult mai ieftin pare un rinichi de la anunțul următor:

„Donez 1 rinichi. Locație: BUCURESTI, Pret: 15000 ron  Data: 19 February 2023”.

Sun și îmi răspunde o voce de femeie. Când îi spun despre ce e vorba, îmi zice că nu poate vorbi atunci, dar revine ea. Peste o oră-două, mă sună. Îmi confirmă că da, vrea să-și vândă un rinichi. Are 43 de ani, grupa de sânge A2 și e din București.

Anunt donare organe

O întreb dacă știe unde am putea face operația, pentru că „sora mea” nu este din București și dacă știe că reușesc operațiile astea. A auzit că reușesc, mai ales în București, unde sunt doctori buni, cei mai buni doctori din toată țara.

Cer amănunte și femeia începe să se bâlbâie, pare că n-ar vrea să vină la Cluj. Din spate se aude o voce de bărbat. Ia telefonul și continuă convorbirea cu mine.

„Eu sunt soțul, haideți să vorbiți cu mine, că văd că nu vă înțelegeți. Dacă sora este la doctor de la Cluj, noi putem să venim și acolo”.

Știe că de obicei pacientul își anuță doctorul și doctorul îi spune ce e de făcut. „Vine fata la Cluj”, dacă îi plătesc drumul și cât stă aici, „vreo patru zile” și „dacă este compatibil ne înțelegem la preț, nu e bătut în cuie.”

Prețurile variază de la 15.000 de euro la 200.000 de euro un rinichi

Următorul este un bărbat de 43 de ani, din Dolj. „Donează” urgent un rinichi Grupa A2 pozitiv, cu 15.000 de euro. Îl întreb dacă familia lui este de acord. Îmi spune – pe un ton nervos – că are 43 de ani, nu mai depinde de părinți și nu e căsătorit, nu interesează pe nimeni, e treaba lui ce face.

A auzit că se fac analize înainte și dacă e compatibil facem înțelegerea. Știe că va fi bine și cu un rinichi. De ce face asta?

Anunt donare organe

„Din cauza sărăciei din România, doamnă, n-ați auzit că e sărăcie?”

Anunțurile curg pe mai multe pagini. Aparent, poți cumpăra cam tot ce vrei. Prețurile variază de la 15.000 de euro la 200.000 de euro un rinichi. Deși unele încep cu cuvântul „donez” urmat uneori de precizarea „unei persoane aflate în suferință”, conțin automat și prețul pe care-l vor pentru organele puse la vânzare.

Continuarea, în PressHub!

FOTO: Facebook PressHub

Articolul precedentUn deputat PSD și unul PNL, discurs identic până la virgulă despre „bunul simț”
Articolul următorMioveni: Eveniment organizat cu prilejul Zilei de conștientizare a autismului