Acasă Social/Economic Cătălin Gherzan: “Guvernanți, fie-vă milă de producătorii români!”

Cătălin Gherzan: “Guvernanți, fie-vă milă de producătorii români!”

783
0

Omul de afaceri și politicianul Cătălin Gherzan semnalează că producătorii agricoli români sunt dezavantajați în lupta cu cei străini din cauza insuficienței sprijinului acordat de stat și atrage atenția asupra faptului că o serie de țări europene acordă subvenții consistente astfel încât produsele lor ajung în magazinele din UE, inclusiv în cele românești, la prețuri mult mai competitive decât cele ale producătorilor autohtoni.

“Guvernanți, fie-vă milă de producătorii români! Atâta vreme cât producătorii noștri nu sunt sprijiniți de Guvernul României, niciodată nu vom mai avea capacități de producție care să le ofere un cât de mic avantaj în fața importurilor. Producătorii români sunt, practic, dezavantajați în fața celor străini. Faptul că produc la prețuri mai mari față de cei străini, de la care preferăm să importăm, este pentru că aceștia din urmă primesc din partea guvernelor lor subvenții cu mult peste sprijinul de care beneficiază ai noștri. Așa ajung străinii să vândă la noi în țară produse la prețuri mult mai mici decât cele la care pot vinde firmele românești, chiar dacă prețurile celor din import includ și transportul, și taxele vamale, și depozitarea… Rugăm Guvernul să ajute producătorii, astfel încât să stimuleze consumul din producția națională!”, spune, pentru Reper Media, Cătălin Gherzan.

“E anormal să exporți fructe și legume și să imporți conserve, să exporți porci, dar să imporți carne procesată”

Omul de afaceri arată că e nevoie ca producătorii direcți să fie primii care au acces la fonduri pentru a-și dezvolta capacitățile de procesare și depozitare.

“Inexistența unei rețele de depozite și a capacităților de procesare a producției agricole este o problemă reală a sistemului agro-alimentar din România. Nu este suficient ca ea să fie conștientizată, ci trebuie rezolvată. Este anormal să exporți grâu și să imporți paste făinoase, să exporți fructe și legume și să imporți conserve, să exporți porci, dar să imporți carne procesată, doar pentru că n-ai capacitatea să procesezi aceste materii prime, sau, dacă le procesezi, nu poți s-o faci decât la costuri uriașe, necompensate cu subvenții, care duc la prețuri ale produselor finite peste prețul produselor similare din import”, mai spune, pentru Reper Media, Cătălin Gherzan.