Acasă Social/Economic Banii europeni țin la școală mii de copii cu părinții plecați din...

Banii europeni țin la școală mii de copii cu părinții plecați din țară

878
0
Foto Salvați Copiii
Persoanele în grija cărora au rămas copiii beneficiază, de asemenea, de educaţie parentală și consiliere. Foto Salvați Copiii

Evelina este o fetiță de 11 ani din Constanța, ai căror părinții sunt plecați la muncă în străinătate, ca să le poată asigura un viitor mai bun ei și surioarei mai mici. Fetițele au rămas în grija bunicilor, oameni în vârstă, care fac tot ce pot pentru a le crește frumos și care recunosc că, de multe ori, se simt depășiți de situație, pentru că nu se pricep să le ajute la teme sau să răspundă adecvat preocupărilor specifice vârstei. 

România este printre țările europene care conduc în topul abandonului școlar. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, recunoștea la finele anului 2021 că rata de părăsire a școlii este de 15,6%, cu patru procente față de ținta asumată, dar ratată. 

Programul naţional de reducere a abandonului şcolar, care va beneficia de o finanţare de 543 de milioane de euro prin  Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, propune diminuarea fenomenului. Rămâne de văzut ce rezultate se vor obține. 

Până atunci însă, tot cu bani europeni, Asociația Salvați Copii a reușit să schimbe în bine viețile a sute de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, valoarea fondurilor europene accesate fiind de peste 20 milioane lei. 

„Când a venit la Centrul nostru, Evelina era o fetiță timidă, care nu avea încredere în ea și cu mari lacune de cunoștințe la materiile principale. În cadrul Centrului educațional Salvați Copiii, Evelina a văzut că este ascultată și înțeleasă și că i se acordă atenție și a început să înflorească. 

Ea beneficiază de ajutor la teme și de sprijin suplimentar acolo unde este nevoie, ședințe de consiliere psihologică, activități de învățare nonformală și recreative”, a explicat pentru PressHub, Anca Stamin, coordonatorul proiectului„Măsuri integrate de prevenire a abandonului scolar și protecție a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate”.

Toate acestea au ajutat-o pe copilă să-și dezvolte potențialul și au transformat-o într-o fată entuziastă, care participă cu drag la activitățile propuse de proiect și care îi ajută pe colegi atunci cand au nevoie. 

“Îmi e tare greu fără mami și tati și de abia aștept să vină la vară. Mi-ar plăcea să vină la serbarea de sfârșit de an. Sper ca anul acesta să iau premiu, de când vin aici îmi e mai ușor cu temele, că mă ajută doamnele. Mi-am făcut și mulți prieteni noi”, mărturisește Evelina.

Proiectul se derulează până la finele anului 2023. Foto Salvați Copiii
Proiectul se derulează până la finele anului 2023. Foto Salvați Copiii

20 de milioane de lei de la UE

Asociația Salvați Copiii implementează din aprilie 2021 proiectul „Măsuri integrate de prevenire a abandonului scolar și protecție a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate”. Acesta de derulează în județele Constanţa şi Tulcea și este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman. Proiectul are o valoare de circa 4,8 milioane de lei, din care 4 milioane vin de la Uniunea Europeană. 

Proiectul se derulează până la finele anului 2023, dar a schimbat deja viețile multor copii și adulți, căci vizează stimularea participării la educație şi prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi de excluziune socială pentru copiii cu risc de abandon din județele Constanţa şi Tulcea ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.

„Proiectul oferă, de asemenea, sprijin material pentru buna desfăşurare a activităţilor de suport educaţional și de consiliere (rechizite şcolare şi masă caldă pe parcursul frecventării activităţilor de tip Şcoală după Şcoală). 

Persoanele în grija cărora au rămas copiii beneficiază, de asemenea, de educaţie parentală și consiliere. Proiectul ajută și şcolile implicate cu materiale şi echipamente sportive și creează reţele locale de intervenţie pentru oferirea de servicii inter-instituționale copiilor în cinci localităţi și stimulează crearea de structuri comunitare consultative”, a declarat pentru PressHUB coordonatorul proiectului, Anca Stamin.

Alte patru proiecte similare destinate educației și protecției copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate sunt implementate de Salvați Copiii în județele Vrancea, Galați, Dâmbovița, Vaslui, Olt, Dolj, Vâlcea și Hunedoara.

În total, au fost alocate 23 milioane lei, valoarea fondurilor europene nerambursabile fiind de circa 20 milioane lei.

Citește și: Cum au schimbat banii UE viaţa ieşenilor?

Persoanele în grija cărora au rămas copiii beneficiază, de asemenea, de educaţie parentală și consiliere. Foto Salvați Copiii

Peste 1.700 de beneficiari direcți

Pe lângă Evelina, alți 179 de minori beneficiază deja de sprijin în cadrul proiectului „Măsuri integrate de prevenire a abandonului școlar și protecție a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate”derulat în Tulcea și Constanța.

Pe lângă ei, primesc deja suport și 120 părinţi/persoane care au acești copii în grijă, persoane care, în cadrul proiectului beneficiază de educaţie parentală și consiliere. Lor li se vor adăuga mulți alți copii și adulți, căci proiectul e abia la început, iar targetul e promițător.

Până la finele anului 2023, în cadrul proiectului, vor beneficia de activități directe de suport peste 1.727 de persoane dintre care cel puțin 273 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, 164 părinţi/persoane care au acești copii în grijă (în prezent, de activităţile de suport direct beneficiază deja 180 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate şi 120 părinţi/persoane care au copiii în grijă), 900 de copii din aceleași școli în care învață minorii cu risc de abandon, 120 de specialişti şi 270 de membri ai comunităţii din locaţiile vizate de proiect. 

Dacă punem la socoteală și beneficiarii indirecți, cifrele sunt și mai promițătoare, căci campaniile de informare și conștientizare din proiect vizează peste 400.000 de persoane.

Statistici îngrijorătoare

Toți cei peste 1700 de beneficiari direcți ai proiectului fac parte dintr-o statistică națională tristă și îngrijorătoare.

În România, dintre cei 75.136 de copii cu părinții plecați să muncească în afara țării, 22.662 sunt complet lipsiţi de îngrijirea părinților, având ambii părinţi sau părintele unic susţinător plecat peste hotare. Pentru a preîntâmpina excluziunea socială şi abandonul şcolar, Organizația Salvați Copiii a deschis, în cadrul proiectului, şase programe locale pentru Regiunea Sud-Est, în județele Constanţa şi Tulcea, proiecte care au ca partener asociația Școala de Valori.

De ce această regiune? Răspunsul poate fi găsit parțial în statisticile Autoritatății Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții ale cărei date oficiale procesate la finalul anului 2020 arată că numai în această zonă vorbim despre 11.574 copii rămași singuri acasă, dar și într-o cercetare regională pentru estimarea actualizată a incidenţei fenomenului şi efectelor sociale ale acestuia, efectuată de Salvați Copiii, care se derulează inclusiv pe parcursul și în cadrul proiectului.

“Cercetările realizate de Salvaţi Copiii au arătat că, în urma plecării părinților la muncă în străinătate, copiii se confruntă cu dificultăți emoționale, sociale și educaționale. De asemenea, una dintre categoriile cele mai afectate de riscul de abandon şcolar este, din punct de vedere statistic, cea reprezentată de copiii cu cel puțin un părinte plecat pentru o perioadă de minim șase luni, după cum arăta anul trecut, la conferinţa Protecția copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate, Radu Szekely, Secretar de Stat în Ministerul Educaţiei“, mai spune, pentru PressHUB, Anca Stamin.

Citește și: Aquapark-ul Nymphaea din Oradea: 1,7 milioane de vizitatori și profit de peste 7 milioane euro în ultimii 5 ani

#Informare, conștientizare și cercetare regională

Tot în cadrul proiectului are loc și o campanie regională de informare și conștientizare cu privire la efectele negative ale plecării părinților asupra copiilor rămași acasă care vizează producţia şi difuzarea de spoturi video, distribuirea unor materiale de informare, sesiuni periodice de informare și conștientizare pentru elevi, cadre didactice, părinți/persoane în grija cărora au rămas copiii, părinți care intenționează să plece la muncă în străinătate, membri ai comunității, masă rotundă cu specialiști din domeniul educației şi asistenţei sociale.

خn proiect este inclusă, de asemenea, și amintita cercetare regională pentru estimarea actualizată incidenţei fenomenului şi efectelor sociale ale acestuia, pentru că datele statistice anterioare proiectului se opresc undeva la nivelul anului 2020.

Teama că micuții vor fi preluaţi în protecţia specială generează reticențe

În general, părinţii sau persoanele în grija cărora au rămas copiii au reacționat pozitiv cu privire la includerea copiilor în proiect, conştientizând, într-un final, beneficiile participării copiilor la activităţi, după ce au fost informaţi de către asistenţii sociali din echipele locale cu privire la proiect, serviciile oferite, programul activităţilor.

„La reacţia pozitivă contribuie şi faptul că şi părinţii/aparţinătorii copiilor sunt vizați ca grup ţintă specific prin activităţi de educaţie parentală şi consiliere, astfel conştientizând care sunt nevoile copiilor în perioada separării de părinţi din punct de vedere psihologic, educaţional, social şi, totodată, importanţa primirii de suport specializat pentru depăşirea acestor nevoi”, arată, pentru PressHUB, Anca Stamin.

Sunt însă o serie de rețineri din partea părinţilor ori aparţinătorilor înainte de acest pas.

„Există reprezentanţi ai copiilor care au fost reticenţi cu privre la includerea copiilor în program, reticenţă justificată de două tipuri de considerente în principal: pe de o parte, temerea, că în urma declarării situaţiei părinţilor plecaţi la muncă în străinătate, copiii pentru care nu a fost delegată încă autoritatea parentală (procedură necesară atunci când pleacă ambii părinţi sau părintele unic susţinător) vor fi luaţi din familie şi preluaţi în protecţia specială a autorităţilor, şi, pe de altă parte, temerea de a nu fi stigmatizaţi de alţi colegi din şcolile lor, fiind beneficiari ai unui proiect social”, explică reprezentanta asociației Salvați Copiii.

Ambele tipuri de temeri au fost în general depăşite tocmai prin includerea reprezentanţilor copiilor în activităţi de educaţie parentală şi informarea lor cu privire la proiect şi beneficiile acestuia, după cum menţionam mai sus, dar şi prin îndrumarea juridică pentru realizarea demersurilor juridice necesare pentru delegarea autorităţii parentale şi clarificarea aspectelor juridice generale legate de rolul autorităţilor locale.

Școli care au înțeles că trebuie să se implice

Principalii colaboratori ai proiectului sunt câteva şcoli generale care oferă spaţiul necesar derulării activităţilor zilnice cu copiii şi plata utilităţilor pentru aceasta şi care recomandă copii din propriile unități pentru a fi incluşi în grupul ţintă al proiectului. 

„Ne bucurăm de deschiderea şi buna colaborare a acestora. Şi autorităţile locale de asistenţă socială au fost receptive la propunerile noastre, iar în cadrul proiectului încercăm să creăm reţele inter-instituţionale locale în care să implicăm toate instituţiile relevante în domeniul protecției și educaieti copilului, cu scopul ca fiecare dintre acestea să se implice în prevenirea problematicii abordate în proiect în funcţie de atribuţiile și resursele pe care le au”, mai spune, pentru PressHub, coordonatoarea proiectului.

CASETĂ Colaboratori ai proiectului: Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca” Constanţa, Şcoala Gimnazială „Grigore Moisil” Năvodari, Constanţa, Liceul Cobadin, Constanţa, Şcoala Profesională „Danubius” Tulcea, Şcoala Gimnazială Nr.12 Tulcea, Școala Gimnazială Turcoaia, Tulcea, Direcţii de asistenţă socială/Servicii publice de asistenţă socială din localităţile mai sus menţionate.

Citește și: Predoiu în dezbaterile pe desființarea SIIJ: „Dacă mergi în Parlament cu un proiect care nu are avizul CSM-ului și al sistemului judiciar, nu treci”

Zeci de programe locale prin proiecte similare

Pe lângă acest proiect, Salvați Copiii mai are în derulare alte patru proiecte similare destinate educației și protecției copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate.

Iată care sunt cele patru proiecte:

„Protecție și educație pentru copii cu părinți plecați la muncă în străinătate”, valoare 4.776.105,55 lei, din care valoare cofinanțare UE 4.059.565,34 lei și valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național 716.540,21 lei. Județe: Vrancea, Galați.

„Intervenții integrate de stimulare a participării la educație a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate”, valoare 4,775,959.27 lei, din care valoare cofinanțare UE 4.059.565,34 lei și valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național 716.393,93 lei. Județe: Dâmbovița, Vaslui;

„Servicii de suport educațional și psihosocial pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate”, valoare 4.734.970,94 lei, din care valoare cofinanțare UE 4.024.725,26 lei lei și valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național 710.245,68 lei. Județe: Olt și Dolj,

„Servicii complexe de suport pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate”, valoare 4.414.237,38 lei, din care valoare cofinanțare UE 3.752.101,78 lei și valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național 662.135,60 lei. Județe: Vâlcea și Hunedoara.

Din punctul de vedere al dificultăţilor, Asociația Salvați copiii se confruntă, în aceste proiecte, în primul rând cu dificultatea de a găsi personal calificat pentru posturi de asistent social şi psiholog în comunităţile rurale, dar şi în cele urbane mici. 

„Totodată, există încă provocări și în partea administrativă – de raportare, comunicare inter-instituțională, utilizare a sistemului MySmis”, mai spune Anca Stamin.