Acasă Stiri Armele legale împotriva extremismului: cum sunt ajutați de justiție profanatorii

Armele legale împotriva extremismului: cum sunt ajutați de justiție profanatorii

560
0
Foto: PressHUB
Foto: PressHUB

Vandalizarea cimitirelor evreiești sau negarea Holocaustului sunt fapte pedepsite de legea penală în România. Dosarele deschise pe acest tip de infracțiuni sunt puține, în ciuda radicalizării anumitor segmente de populație.

Combaterea extremismului în România se bazează pe un act normativ din 2015: legea prin care a fost adoptată ordonanța de urgență „privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război”.

Temele minore ale AUR

Unul dintre puținele dosare deschide de procurori în baza acestei legi vizează negaționismul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). Mai exact, cazul pronește de la un comunicat transmis de AUR pe 3 ianuarie 2022 în care susține că istoria Holocaustului și educația sexuală reprezintă „teme minore” ridicate la rangul de materii, cu referire la o „acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România”.

Articolul integral, în PressHUB!