Acasă Administrativ/Politic Ana Stan, despre trădare, blat și o demisie plus încă una care...

Ana Stan, despre trădare, blat și o demisie plus încă una care nu s-au mai întâmplat: ”USR PLUS + PNL au majoritate în CL datorită mie”

953
2

Chiar dacă sunt de înțeles resorturile care au determinat–o să-și schimbe părerea despre PNL, chiar dacă de înțeles e și reproșul că partidul și-a dezamăgit electoratul când a ales să-l lase deoparte pe Mihai Coteț, promisiunea din campania electorală pentru fotoliul de viceprimar, ca să se ducă în bătălie cu un candidat în care unii liberali chiar nu s-au regăsit, o sabotare a propriului partid cu acceptarea unei candidaturi propuse, aparent ad-hoc, în fix ședința de CL cu cea mai mare miză, cu riscul de a lăsa fără viceprimar formațiunea pe care a pretins c-o reprezință nu e tocmai de înțeles.

“În pauza premergătoare votului i-am propus lui Gelu Tofan să-și retragă candidatura”

Tocmai de aceea am vrut să știm și noi chiar de la Ana Stan, protagonista marilor uimiri din ultimele aproape două săptămâni, ce ar răspunde la o întrebare legată de blatul pe care nu puțini au suspectat că l-a avut cu PSD. Cât se baza și cât nu se baza pe o susținere din partea propriilor săi colegi de partid (care nu au votat-o) și, mai ales, a celorlalți (de stânga) care i-au “remarcat” potențialul și de ce nu și-a depus încă nicio demisie (din Consiliul Local și din PNL) deși le-a anunțat pe rând, cam peste tot, ne-a explicat în interviul în care dumneaei a insistat că n-a știut că propria candidatură ar însemna vreun risc pentru partid și că nici vorbă de vreun aranjament cu PSD.

Red: Aș̦ vrea să știu, concret, în momentul în care domnul consilier Dănuț Dinu v-a propus drept candidat la una dintre funcțiile de viceprimar, ați calculat ce consecințe ar putea să aibă asupra partidului acceptarea acestei candidaturi?

Ana Stan: Am candidat la funcția de viceprimar cu intenția de a câștiga! Câștigul nu ar fi fost al meu ci, al piteștenilor și, implicit, al PNL. De altfel, în pauza premergătoare votului i-am propus lui Gelu Tofan să-și retragă candidatura, explicându-i că, spre deosebire de mine, imaginea publică pe care o are nu avantajează PNL-ul. Nu a luat în considerație această variantă, mizând pe faptul că votul în favoarea sa este securizat (am precizat în alte declarații ce semnificație are sintagma – “votul securizat”).

Red: Pe care dintre colegii de partid v-ați bazat, de la care ați așteptat votul? Sau pe câți v-ați bazat, dacă nu-i puteți nominaliza?

Ana Stan: Este cunoscut faptul că desemnarea dlui G. Tofan drept candidat la viceprimar a fost dorința expresă a dlui A. Miutescu; de asemenea, este cunoscut faptul că această desemnare a fost făcută cu încălcarea Statutului PNL , în ciuda nemulțumirilor exprimate public de o parte dintre colegii mei! Având în vedere aceste considerente, m-am așteptat ca dintre cei șase colegi consilieri locali, să primesc votul de la cinci.

Red: De ce credeți că nu au făcut-o?

Ana Stan: Consecințele în plan politic și personal care ar fi putut urma unei asemenea acțiuni au indus, probabil, o stare de frică colegilor mei consilieri care, în final, au votat conform indicațiilor de la partid.

Red: Sunteți o femeie inteligentă! Riscul de a lăsă partidul fără viceprimar, prin scindarea voturilor colegilor între dumneavoastră și domnul Tofan era, evident, uriaș. Și tot evident era că acest aspect ar fi profitat social-democraților. Considerați că PNL ar fi meritat această lovitură sub centură?

Ana Stan: Nu a existat în niciun moment riscul ca PNL să piardă viceprimarul, dacă ar fi existat și cel mai mic risc, nu aș fi candidat! Într-adevăr, un calcul matematic, arată că s-ar fi putut ajunge la situația fericită, ca ambii viceprimari să fie din partea PNL, dar această posibilitate nu a fost sesizată.

Red: Dacă s-ar fi întâmplat ca PNL să piardă șansa de a-și impune un viceprimar, care ar fi fost primul gest pe care l-ați fi făcut?

Ana Stan:
Răspunsul îl aveți la întrebarea precedentă, nu a existat această posibilitate!

Red: Când ați acceptat candidatura știați deja că veți primi acele voturi pe care vi le-a oferit PSD? Spuneți că nu a existat în niciun moment riscul că PNL să piardă viceprimarul. În primul rând să nu insultăm inteligența cititorilor! Matematic, vă pot demonstra că exista acest risc. Pornind de la ipoteza că n-ați avut garanția acelor voturi PSD care au ajuns la Dvs. și care, să spunem că ar fi ajuns la candidatul USR, viceprimari ar fi fost Mihai Mihăilescu (USR) și Dumitru Tudosoiu (PSD).

Ana Stan: Eu nu insult inteligenta nimănui. Ceea ce spun este că în locul lui G. Tofan, puteam primi eu voturile colegilor. Unde era riscul?!

Red: Logic, fără garanția susținerii dumneavoastră de către social-democrați, cele două funcții puteau fi adjudicate, simplu, de USR-PLUS și PSD.
M. Mihăilescu (USR PLUS) 12 obținute + 8 care n-ar fi ajuns la Dvs. = 20 voturi
Dumitru Tudosoiu (PSD): 11 voturi
Ana Stan (PNL): 10 voturi – cele 8 care n-ar mai fi ajuns la Dvs. + 5 ale colegilor pe care vă bazați = 7
Gelu Tofan (PNL): 13 voturi – 5 ale colegilor pe care vă bazați = 8
Iată că riscul exista și totuși ați candidat (este doar un exemplu teoretic)!

“Sunt cumva în fața unui pluton de execuție?”

Ana Stan: De unde concluzia că PSD ar fi votat cu USR PLUS?!

Red: Dar de unde deducția Dvs. că ar fi votat cu dumneavoastră, ca să eliminați riscul? V-am arătat că, logic, fără garanția susținerii dumneavoastră de către social-democrați, cele două funcții puteau fi adjudecate, simplu, de USR-PLUS și PSD.

Ana Stan: Sunt cumva în fața unui pluton de execuție?! Vă dictează cineva un interogatoriu?!

Dacă nu era Ana Stan pe liste, acum PSD ar fi avut 2 viceprimari. Punct!

Red: A trecut mai mult de o săptămănă de când v-ați anunțat demisia din CL și din partid. De ce sunteți încă ales local și membru PNL Argeș?

Ana Stan: Dispozițiile Codului Administrativ reglementează procedura ce ține de încetarea calității de consilier local și validarea unui supleant, procedura ce se derulează pe parcursul a câteva săptămâni.

Red: Este iar un răspuns care insultă IQ-ul multora. Procedura aceasta n-o pregătește cel care își dă demisia. CL nu rămâne în pom după o demisie, merge mai departe. Procedura aceasta începe când vă dați demisia. Dumneavoastră ați anunțat că v-o dați și nu v-ați dat-o (nici din cealaltă funcție). Ca să nu presupună fiecare ce dorește, ajutați-ne, cu un efort de sinceritate, să înțelegem ce vă doriți de fapt!

Ana Stan: USR PLUS + PNL au majoritate în CL datorita mie. Daca nu era Ana Stan pe liste, acum PSD ar fi avut 2 viceprimari. Punct!

Red: Domnul Gentea v-ar lua și mâine în partid, cum s-a și exprimat. Dumneavoastră spuneți că nu sunteți interesată, citez: “NU am plecat din #Pnl pentru a intra în alt partid politic”. De fapt, nu ați plecat deloc din PNL. Sunteți în partid. Dacă vă dați demisia din PNL, partidul sub care ați devenit consilier local, pierdeți acest fotoliu. Dacă așteptați ca partidul să vă excludă, puteți rămâne consilier local. Un consilier local care nu mai rezonează cu partidul. În acest context, este de mirare că sunteți suspectată de un blat cu PSD?

Ana Stan: Trec peste presupunerea că aș putea trece la PSD, așa cum am declarat, nu plec din PNL pentru a intra în altă formațiune politică! Am acceptat propunerea de a candida pe listele PNL la insistențele președintelui Miuțescu Adrian, într-un moment în care aveam alte priorități. Am acceptat totuși propunerea făcută într-un moment greu pentru PNL, din dorința de a contribui la creșterea imaginii partidului și a schimbării percepției despre politicieni. Nu PNL mi-a făcut vreun favor trecându-mă pe listele pentru CL, ci, dimpotrivă! Am convingerea că daca aș fi candidat ca independent la CL, aș fi luat, cu siguranță, cu mult peste voturile necesare obținerii unui mandat de consilier local, caz în care PNL ar fi obținut un număr mai mic de consilieri decât cei pe care i-a obținut în alegerile locale. Fac aceste supoziții convinsă fiind că cei care au încredere în mine, nu neapărat au și în PNL. Pe de altă parte, la preluarea mandatului de consilier local, am depus un jurământ prin care am asigurat că toate eforturile mele vor rezona doar cu nevoile și aspirațiile cetățenilor mun. Pitești; eu nu am făcut jurământ cu partidul, ci cu oamenii acestui oraș în care trăiesc și muncesc de peste 20 ani. De aceea, în Consiliul Local mă consider reprezentantul alegătorilor care, nu neapărat, au culoare politică sau nu sunt simpatizanții unui singur partid politic. Eu beneficiez de încrederea oamenilor din tot spectrul politic, afirmație dovedită și de rezultatul analizei sociologice realizate înaintea campaniei electorale.
În privința presupusei înțelegeri cu PSD-ul, privirea nu ar trebui îndreptată către mine, ci către cei care au decis să desemneze și să susțină drept candidat la fotoliul de viceprimar un coleg care nu se bucura de o imagine potrivită cu aspirațiile PNL. Dacă cel desemnat pentru viceprimar ar fi fost Mihai Coteț/cel care a fost promovat în campania electorală drept viceprimar PNL, piteștenii ar fi avut de câștigat și PNL-ul implicit! Acum PNL Argeș culege ceea ce au semănat liderii lui.


Red: Ce aveți să le transmiteți colegilor care consideră că ați trădat interesele PNL?

Ana Stan: Cred cu tărie că liberalii dezamăgiți de direcția greșită în care se îndreaptă PNL nu mă acuză de trădare! Nu mi-am trădat și nu-mi trădez principiile care m-au făcut să lupt pentru punerea în practică a valorilor proclamate și de președintele Iohannis, mă refer aici la meritocrație și revenirea la normalitate! Cei care, ca și mine, nu au venit în PNL pentru avantaje personale sau sinecuri, precum și cei care nu caută să obțină un loc de munca fără concurs, sunt dezamăgiți de ceea ce a devenit PNL astăzi, un partid care nu-și respectă angajamentele față de electorat, un partid care începe să semene tot mai mult cu PSD-ul condus de Liviu Dragnea.

Red: Ce v-ați propus să faceți, în viitor, pe linie politică?

Ana Stan: Răspunsul meu este scurt: Voi lasă intuiția să se manifeste.

Îți rcomandăm să citești și: Liberala care era să-și lase partidul fără viceprimar la Pitești, curtată intens de PSD

Foto: Facebook Ana Stan (alături de Gelu Tofan, în vremuri mai prietenoase)

2 COMENTARII

Comments are closed.